Weather Station BIMS

Nederland, Almere BuitenNederland - De Lage Landen


Nederland is gelegen aan de monding van verschillende grote Europese rivieren. Omdat daardoor 29% van het land vatbaar is voor overstromingen van rivieren, én, alsof het nog niet genoeg is, 26% van het land onder de zeespiegel ligt. Hebben we een uitdaging.

Als gevolg van een
×

De Lage Landen   

zal Nederland voor een goed deel onder water komen te staan. Het plaatje van zojuist geeft een idee en maakt het gevolg wel erg duidelijk.

Bekend is natuurlijk dat er erg veel is en wordt gedaan aan het voorkomen van overstromingen door ondermeer de aanleg en het onderhoud van dijken. Het is essentieel om ook op zoveel mogelijk plaatsen de meest actuele hoogte van het land te bewaken. Het NAP (Normaal Amsterdams Peil) is in de 19e eeuw ontstaan uit het veelgebruikte AP (Amsterdam Peil) dat is in de jaren 1683-1684 ontworpen door de hoogte van het water te meten op een locatie in Amsterdam. In de jaren en eeuwen die volgden, werd die methode in het hele land gebruikt. Ook in andere landen in Europa wordt deze methode gebruikt.


Omdat het om enorm veel peilmerken (meetpunten) gaat, er zijn er in ons land meer dan 34 duizend, hier een foto van een deel van het land. Echt overal zijn meetpunten aangebracht, op bruggen, (privé) gebouwen, viaducten echt overal.

Het is leuk om eens te kijken in je eigen omgeving waar die punten zich precies bevinden. Klik op de kaart om naar de site van Rijkswaterstaat te gaan. Daar wordt ook verdere uitleg gegeven.Als je nou graag zou wilen weten hoe hoog (of juist hoe laag) jouw woning ligt, dan is er enorm veel informatie te vinden op ondermeer de site van:
AHN, Actueel Hoogtebestand Nederland (tip: als je jouw adres gevonden hebt klik dan vooral ook náást de woning niet allen op het dak...)