Weather Station BIMS

Nederland, Almere Buiten

Dauwpunt


1) Lucht kan een bepaalde hoeveelheid waterdamp bevatten, afhankelijk van de temperatuur.
2) Bij hogere temperatuur kan de lucht meer bevatten.
3) Bij lagere temperatuur kan de lucht minder waterdamp bevatten.


De verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp die de lucht bevat en de maximale hoeveelheid die de lucht bij de heersende temperatuur kán bevatten, wordt relatieve vochtigheid (R.V.) genoemd. Dit wordt uitgedrukt in %.

Bij een RV van 50% bevat de lucht bijvoorbeeld half zoveel waterdamp als bij normaal gesproken zou kunnen bij die temperatuur. Als de lucht afkoelt, stijgt de R.V.. Samenvattend: bij lagere temperaturen kan de lucht minder waterdamp bevatten. Dus als de hoeveelheid van waterdamp hetzelfde blijft en de temperatuur daalt, neemt percentage RV toe.

Stel dat de lucht steeds verder afkoelt. Dan wordt de R.H. op een gegeven moment 100%. wanneer de lucht nog verder afkoelt, zal de waterdamp condenseren. De temperatuur waarbij de eerste condensatie optreedt is het dauwpunt (uitgedrukt in °C). (Dit alles bij dezelfde lucht/dampdruk, wat een kleine invloed heeft op de dauwpunttemperatuur).

...Trouwens, nog een laatste feit.

Dit is allemaal terug te zien in de natuur. Vroeg in de ochtend de dauw op het gras ....
De zon komt op, de temperatuur zal stijgen, het gras verwarmt ... en de dauw verdwijnt.
Of eigenlijk verandert het van vorm. Terug naar waterdamp.....

En nu iets heel anders. In ieder geval qua dauwpunt.
Het dauwpunt kan ook een punt van zorg worden. De natuur was verantwoordelijk voor de verdwijnende dauw van de grasverwarmende zon. In de natuur kan het ook kouder en kouder worden, zoals we allemaal weten.

Wanneer het dauwpunt rond 0° C wordt, dan kan de eerder beschreven dauw bevriezen, we kennen dat als rijp. Dit kan natuurlijk gevaar opleveren voor het verkeer. Er zal dan ook de waarschuwing worden afgegeven dat de luchttemperatuur zo'n laag niveau heeft bereikt dat het bevriezen van natte weggedeelte zich kan voordoen bij elke vorm van vocht dus ook mist of regen. Het kan sowieso glad worden.

...dus vergeet niet het dauwpunt in de gaten te houden, niet alleen de weersvoorspelling....
Hier vindt u twee rekenmachines die u kunt gebruiken om te testen Dauwpunt of relatieve vochtigheid


...dus vergeet niet om het dauwpunt te volgen, niet alleen de weersvoorspelling....