Weather Station BIMS

Nederland, Almere Buiten

Warmte IndexOp warme zomerdagen kan het benauwd aanvoelen en lijkt het alsof het veel warmer is dan de thermometer aangeeft. Dit heeft te maken met de combinatie van temperatuur en vochtigheid. Waar het begrip "wind chill" wordt gebruikt in de koude/vorst periode, rekening houdend met de omgevingstemperatuur en windsnelheid, wordt de Heat-index gebruikt voor de warmere periode.
Een globaal uitgangspunt is dat het lezen van de "Warmte Index" voor de hand ligt bij een temperatuur vanaf ca. 25° C in combinatie met een luchtvochtigheid vanaf 50%.
Een relevant verschil met de standaard weergegeven temperatuur ontstaat ook bij een wind snelheid van 5 km/u in combinatie met een temperatuur van circa 5° C. We spreken dan van "Wind Chill".
Door de combinatie van warme en vochtige lucht ervaren we de hitte extremer dan deze in werkelijkheid is. De temperatuur die ons lichaam ervaart wordt aangegeven door de warmte index (ook wel heat index (HI), Humiture en Humidex genoemd).

Als de temperatuur boven de 30 graden Celsius komt, heeft het menselijk lichaam moeite om zijn warmte kwijt te raken en dit lukt alleen door transpiratie, dat bij het verdampen warmte aan het lichaam onttrekt. Als de luchtvochtigheid echter erg hoog is, zal ons zweet minder goed verdampen, waardoor de warmte minder goed aan ons lichaam kan worden onttrokken en de warmte dus in ons lichaam blijft.

Als we fysiek erg actief zijn bij dat soort weer (hoge temperatuur + hoge luchtvochtigheid), bijvoorbeeld werk of sport, bestaat het gevaar van oververhitting van het lichaam. Vooral voor ouderen en mensen met een slechte gezondheid kan dit fatale gevolgen hebben. Het KNMI gebruikt een tabel voor de Hitte-index (ontwikkeld door Robert Steadman, ook wel bekend van de windchill / gevoelstemperatuur). De warmte-index is gebaseerd op weinig wind en schaduwrijke omgeving. In de zon kan de warmte-index tot 10 graden Celsius hoger zijn.

Bij een warmte-index tussen 25 en 30 graden Celsius treedt versnelde vermoeidheid op. Tijdens het werk en sporten dienen voldoende pauzes te worden genomen en dient directe zon te worden vermeden.

Met een warmte-index tussen de 30 en 40 graden Celsius kun je last krijgen van een zonnesteek, krampen en/of uitdroging. Lichamelijke inspanning moet tot een minimum worden beperkt, veel water moet worden gedronken en zon moet worden vermeden.

Met een hitte-index tussen de 40 en 55 graden Celsius is de kans op een zonnesteek, kramp en/of uitdroging nog groter. Lichamelijke inspanning moet worden vermeden, veel water moet worden gedronken en rust moet worden genomen. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Met een hitte-index van meer dan 55 graden Celsius zijn er zeer grote gevaren voor de volksgezondheid.

Zie ook de THW/THSW- en de Windchill index

Vergroot tabel

×