Weather Station BIMS

Nederland, Almere Buiten

THW- en THSW-indexen

THW-INDEX: Deze index (Temperatuur Humidity Wind) voegt iets meer informatie toe aan de hitte-index door wind toe te voegen. (De hitte-index gaat ervan uit dat de wind kalm is.)
Hoewel we wind meestal als afkoeling beschouwen, zorgt wind er juist voor dat je je nog beter voelt hoe warm het is, je jezelf nog heter voelt als het warm genoeg is (meer dan 34° C).

In de winter volgt de THW-index bijna "perfect" de gevoelstemperatuur en in de zomer redelijk tot zeer goed de hitte-index Over het algemeen geven weersjablonen de THW-index weer naast de temperatuur. De informatie wordt weergegeven als de schijnbare (of 'voelt als') temperatuur. Afhankelijk van het seizoen of of de gemeten temperatuur (bijv. lager dan 10°C), in plaats daarvan wordt gevoelstemperatuur weergegeven.

THSW-INDEX: Deze index (Temperatuur Humidity Sun Wind) Deze index wordt minder vaak genoemd. Hier staat de S dus voor "Sun/Zon" (de anderen zijn gelijk) aan de THW-index).
Duidelijk is dat naast de eerder genoemde weerelementen het effect van de zon duidelijk herkenbaar is.

Het positieve effect van de zon is zichtbaar in de winter bij vrieskou. In de zomer bij drukkend warm weer is het negatieve effect voelbaar. In beide gevallen zullen hogere indexwaarde worden gemeten.

Als er geen zonneschijn is, is de ontwikkeling van de THSW-index altijd licht lager dan de THW-index. Overigens is het niet de zonneschijn, maar de globale straling die wordt als parameter in de THSW-index opgenomen.

Op de console en in de software van een Davis Vantage Pro2 zijn beide indexen eenvoudig af te lezen. Ik ben nog op zoek naar een tabel of formule om die hier (ook "eenvoudig") weer te geven.

Zie ook de Warmte- en de Windchill index