Weather Station BIMS

Nederland, Almere Buiten

WindchillIn de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit fenomeen wordt ook wel 'Wind Chill' genoemd.
Een globaal uitgangspunt is dat het lezen van de "Warmte Index" voor de hand ligt bij een temperatuur vanaf ca. 25° C in combinatie met een luchtvochtigheid vanaf 50%.
Een relevant verschil met de standaard weergegeven temperatuur ontstaat ook bij een wind snelheid van 5 km/u in combinatie met een temperatuur van circa 5° C. We spreken dan van "Wind Chill".
Het woord windchill is afgeleid van het Engelse woord chillen. De betekenis hiervan is afkoelen. Windchill betekent dus 'afkoeling door de wind'. De gevoelstemperatuur is van toepassing wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt, en wanneer de windsnelheid minimaal 1,6 meter per seconde is (5-6 km/u), dat is wanneer je de wind zachtjes in je gezicht voelt waaien, bladeren ritselen. Op basis hiervan zou je dus kunnen zeggen dat gevoelstemperatuur meestal optreedt in het herfst- en winterseizoen.

Warmteverlies drukken we uit in een emotionele waarde van de temperatuur: de gevoelstemperatuur. Het verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur is een maat van extra warmteverlies.

Het gecombineerde effect van lage temperatuur en wind. De wind onttrekt warmte aan je lichaam. een windsnelheid van 30 kilometer per uur bij 10° C is gelijk aan het warmteverlies bij 0° C in stilstaande lucht. De gevoelstemperatuur factor geeft dit gecombineerde effect van de temperatuur en de wind of de waargenomen temperatuur aan.

Zie ook de Warmte- en de THW/THSW

Vergroot tabel

×

Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de JAG/TI methode die het KNMI hanteert ©KNMI